Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EU MAKROREGIJSKE STRATEGIJE

 

Slovenija je umeščena v Podonavsko makroregijo (EUSDR), v Jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR), v končni fazi je tudi Strategija EU za Alpsko regijo (EUSALP). Slovenija je edina država, ki je cela umeščena v vse tri makroregijske strategije. Slovenija leži na območju, kjer se srečujejo Južna, Srednja in Vzhodna Evropa ter Jadransko morje. Smo presečišče sedanjih in prihodnjih makroregionalnih strategij EU – Podonavske, Jadransko-jonske in Alpske.


Republika Slovenija bo v makroregionalnih pobudah delovala na podlagi prednostnih nalog, ki bodo oblikovane na podlagi strateških dokumentov za obdobje do 2020. Pri tem si bo prizadevala ohraniti visoko raven politične zavezanosti in lastništva Strategij in s tem ustvarjala pogoje, ki omogočajo učinkovito izvajanje makroregionalnih strategij. Učinkovitost zahteva stabilno strukturo in koordinirano delovanje na različnih ravneh. Eden izmed pogojev za zdravje je tudi zdravo okolje. Zato je Ministrstvo za zdravje sodelovalo pri pripravi omenjenih strategij, in je vključeno tudi v upravljalske strukture teh strategij s ciljem zagotavljati, da se bo pri izvajanju strategij namenilo ustrezno mesto tudi zdravstvenim temam v povezavi z okoljem. Na nacionalni ravni strategije koordinira Ministrstvo zunanjih zadev.

 

 

 

Več o tem na naslednjih povezavah Ministrstva za zunanje zadeve

  • Strategija EU za alpsko makroregijo več
  • Strategija EU za jadransko jonsko regijo več
  • Podonavska strategija več