Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NE ALKOHOLU NA ŠPORTNIH PRIREDITVAH !

Dejstva o alkoholu v Sloveniji

 

Slovenija je po porabi in posledicah zaradi tvegane in škodljive rabe alkohola med najbolj problematičnimi državami v EU.  Po porabi alkohola na prebivalca uvrščamo na 5 mesto med državami EU, takoj za Češko, Madžarsko, Estonijo in Romunijo.


Večina 15-letnikov v Sloveniji, kar 85 %, je že pila alkoholne pijače kljub prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let, pri čemer sta bila dva od petih že vsaj dvakrat opita. V zadnjih letih opažamo naraščanje deleža mladostnic in mladih žensk, ki tvegano pijejo. Vsak deseti oz. približno 117 tisoč prebivalcev, starih 25–64 let, pije tvegano, kar pomeni, da pri njih obstaja večja verjetnost socialnih, zdravstvenih in drugih posledic zaradi pitja alkohola.


Vsak dan je zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu, v bolnišnico sprejetih deset oseb, to je skoraj 3900 hospitalizacij letno. Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre najmanj 725 oseb. Alkohol je tudi najbolj pogost posredni in neposredni vzrok smrti pri mladih, v starosti med 15 do 29 let. V zadnjih 15. letih, je zaradi zastrupitve z alkoholom umrlo 48 mladih ljudi, za katere so si zdravniki zaman prizadevali, da bi jih rešili, alkohol pa pogosto botruje tudi smrtim in poškodbam zaradi nesreč, nasilja in samomorov. Gre za smrti, ki so tragične in ki bi se jim lahko v celoti izognili.


Po ocenah je letno alkohol v svetu vzrok za 3,8 % vseh smrti in 4,6 % vseh izgubljenih zdravih let življenja zaradi prezgodnje smrti in zmanjšane telesne zmožnosti, medtem ko so ocene za Slovenijo pokazale, da je alkohol letno predstavljal vzrok za 6,5 % vseh smrti in za 11,4 % vseh izgubljenih zdravih let življenja (izgubili smo približno 32.200 zdravih let življenja).

 

Opijanje ob eni priložnosti je velik javnozdravstveni problem tudi v Sloveniji, podatki namreč kažejo, da se več kot 25 % moških in 16 % žensk v Sloveniji v starosti od 25 do 34 let opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje, s tem pa ogroža svojo lastno varnost in zdravje ter veča verjetnost za socialne, zdravstvene in druge posledice zaradi pitja alkohola. 

 

V Sloveniji imamo velike težave zaradi zdravstvenih posledic tveganega in škodljivega pitja alkoholnih pijač in smo že desetletja v neslavnem vrhu držav EU.  Beležimo tudi visoko ekonomsko breme zaradi alkohola. Zdravstveni in nekateri drugi stroški (npr. prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja – kraje, vandalizem), ki so povezani s pitjem alkohola, so bili v Sloveniji leta 2011 ocenjeni na 242 milijonov EUR, kar je več kot v državni proračun dobimo s trošarinami od alkohola in alkoholnih pijač. Vsem tem stroškom pa bi bilo treba prišteti še nekatere druge, npr. stroške zmanjšane produktivnosti in stroške, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih, predvsem otrok.

 

Kljub temu pa še nismo uvedli vseh učinkovitih ukrepov in v sprejemanju teh zaostajamo za najbolj naprednimi državami v Evropi. Eden od takih ukrepov je tudi uvedba licenciranja za prodajo alkoholnih pijač, kar bi poleg učinkovitejšega nadzora lahko predstavljalo tudi način pridobivanja sredstev za spodbujanje zdravega življenjskega sloga in seveda tudi športa.

 

 

OTROCI NAS GLEDAJO, OTROCI NAS POSNEMAJO. DOBER ZGLED JE NAJBOLJŠA PREVENTIVA!

 

 video