Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

CEPLJENJE

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. S cepljenjem se vsako leto reši več kot 3 milijone življenj in milijone ljudem se prepreči, da bi trpeli zaradi bolezni ali njihovih dolgoročnih posledic. Pred uvedbo rutinskega cepljenja otrok, so bile nalezljive bolezni glavni vzrok smrti na globalni ravni, s cepljenjem pa nam je z leti uspelo mnoge nalezljive bolezni omejiti in povsem izkoreniniti. Čeprav so trenutno nekatere nalezljive bolezni v Sloveniji zelo redke ali se sploh ne pojavljajo, bi lahko manjše število necepljenih ljudi povzročilo njihovo vrnitev, kot se v zadnjih letih dogaja v nekaterih evropskih državah, kjer se srečujejo v velikim številom zbolelih za ošpicami in njihovimi posledicami. S cepljenjem pa ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi druge (kolektivna zaščita) ter s tem zaustavimo njihovo širjenje. To je posebej pomembno za tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov (na primer osnovne bolezni, ki je nezdružljiva s cepljenjem) ne morejo biti cepljeni.

 

Po oceni strokovnjakov je za posameznika tveganje, da bo utrpel okvaro zaradi cepljenja, bistveno manjše od tveganja, ki bi ga zanj predstavljala sama bolezen, ki bi lahko povzročila hujše posledice kot samo cepljenje.

 

Vzdrževanje visoke precepljenosti ciljne populacije je ključnega pomena za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Optimalna zaščita zahteva precepljenost ciljne populacije nad 95%, zato si države prizadevajo za ohranjanje visokega deleža cepljene populacje. Tudi Ministrstvo za zdravje RS podpira prizadevanja in dobrobit cepljenja.

 

V Evropi smo pri preprečevanju nalezljivih bolezni s cepljenjem zelo uspešni, saj večina Evropejcev ceni prednosti cepljenja in se cepi skladno s strokovnimi priporočili. Nacionalni inštitut za javno zdravje  v Sloveniji vsako leto pripravi predlog Programa cepljenja in zaščite z zdravili in ga predlaga ministru za zdravje v sprejem. V njem so opredeljeni programi cepljenja in zaščite z zdravili za različne skupine prebivalstva.

Za leto 2019 je Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili , objavljen v Uradnem listu RS, št. 26/2019. dne 26.4.2019.

 

 

 

Zakonodajo, ki določa obvezno cepljenje, je pred leti presojalo tudi Ustavno sodišče, ki je ocenilo, da koristi, ki jih prinaša obvezno cepljenje za zdravje posameznika in članov širše skupnosti, presegajo težo posledic posega v ustavne pravice posameznika. Zato obvezno cepljenje, kot ga določa Zakon o nalezljivih boleznih, ni prekomeren ukrep.

 

V Sloveniji so obvezna cepljenja sestavni del delovnega programa in finančnega načrta zdravstvenih zavodov oziroma zasebnih zdravnikov. Za zavarovane osebe se ta financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, za upravičence iz 7. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa iz državnega proračuna.

 

V letu 2015 se je v Sloveniji v skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili  pričelo izvajati neobvezno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam  za predšolske otroke. Cepljenje je sestavljeno iz treh odmerkov in se lahko opravi ob sistematskem pregledu otroka sočasno z  ostalimi cepljenji. V prvem letu starosti otroci dobijo 2 odmerka konjugiranega cepiva (npr. hkrati s prvim in drugim odmerkom ali s prvim in tretjim odmerkom 5-valentnega cepiva), v drugem letu starosti pa še en odmerek (praviloma hkrati s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam). Cepljenje je brezplačno, saj se stroški zanj krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ).

 

Prav tako se cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV) izvaja kot neobvezno in je za deklice, ki bodo v šolskem letu 2015/2016 obiskovale 6. razred osnovne šole brezplačno.

 

Koledar rednih cepljenj predšolskih in šolskih otrok je na voljo tukaj.

 

Na različnih spletnih straneh je objavljenih veliko informacij o cepljenju in cepivih. Ker so nekatere vsebine pomanjkljive in zavajajoče, je spodaj navedenih nekaj spletnih naslovov najbolj uglednih strokovnih institucij v evropskih državah, ZDA in Kanadi, kjer lahko vsi, ki jih to področje zanima, dobijo strokovne in znanstveno podprte informacije o cepljenju in cepivih.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje:

Cepljenje več informacij

Komisija za cepljenje - navodilo o načinu dela komisije več informacij

Komisija za ugotavljanje vzročne zveze med obveznim cepljenjem in nastalo škodo - navodilo o načinu dela komisije več informaci

Pravilnik o potrdilih, vodenju evidenc in zagotavljanju podatkov o cepljenju, neželenih učinkih po cepljenju in zdravstvenih napakah pri cepljenju (Uradnem listu RS, št. 24/17) več informacij

 

 

 

Svetovna zdravstvena organizacija:

 

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni:

 

Nacionalna agencija za zdravje in vlada Velike Britanije:

 

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi

 

Kanadska agencija za javno zdravje

  

VEČ VSEBIN: