Skoči na vsebino

CEPLJENJE PROTI OKUŽBI S HUMANIMI VIRUSI PAPILOMA (HPV)

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. 90 odstotkov okužb spontano izgine v 2 letih, dolgotrajna okužba pa lahko vodi v razvoj raka na materničnem vratu. Obstaja preko 100 vrst (genotipov) virusov HPV, približno 15 virusov spada med visokorizične, kar pomeni, da lahko povzročijo spremembe celic materničnega vratu, ki v nekaterih primerih lahko pripeljejo do vznika raka materničnega vratu. Pogostost okužb z virusi po začetku spolnega življenja hitro narašča, najvišja je v starosti do 25 let in pri ženskah po 50 letu.  Okužbe z virusi HPV povzročajo tudi večino genitalnih bradavic, raka zunanjega spolovila in papilomov grla.

 

V Sloveniji poteka organiziran presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu - program ZORA, ki je izjemnega pomena pri odkrivanju predrakavih sprememb na rodilih in  ima dobre rezultate, saj beležimo 30 odstotni upad incidence raka na materničnem vratu. Cepljenje proti HPV predstavlja ukrep, ki bo v prihodnje še dodatno prispeval k zmanjševanju incidence in umrljivosti zaradi raka na materničnem vratu ter nadgradil organizirano presejanje.

 

Od visokorizičnih virusov sta pri ženskah kot najpogosteje (v približno 70 %) dokazana genotipa 16, 18, ki sta zastopana v obeh na tržišču prisotnih cepivih. To pomeni, da cepivo ne preprečuje okužb z vsemi tipi HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu, zato bo presejalni program ZORA v naslednjih desetletjih še naprej ostal najpomembnejši ukrep za preprečevanje raka na materničnem vratu.

  

Neobvezno, brezplačno cepljenja proti HPV za deklice v starosti 11-12 let je v Sloveniji uvrščeno v Letni program cepljenja in zaščite z zdravili kot ukrep, ki je strokovno utemeljen in stroškovno učinkovit. Uvedeno je bilo v šolskem letu 2009/2010. Cepljenje je ponujeno deklicam v okviru sistematskega pregleda v 6. razredu osnovne šole. Prvi odmerek se aplicira ob sistematskem pregledu, ki se izvaja v mreži izvajalcev zdravstvenega varstva na primarni ravni, ostala dva odmerka pa se aplicirata ob namenskem pregledu.

 

Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV (vir: NIJZ)

 

Kaj je HPV?

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 200 različnih genotipov HPV. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.
 

Več vsebine