Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GRIPA

 

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se običajno pojavi kot epidemija v zimskih mesecih. Hude epidemije gripe pri ljudeh so redke. Kadar pa so hujše kot običajni sezonski izbruhi, jih imenujemo pandemije. Pri pandemiji se pojavi nov virus gripe, ki se začne širiti po vsem svetu tako hitro kot običajna gripa.

 

 

 

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ima ključno vlogo pri usklajevanju epidemiološkega nadzora na evropski ravni. Predvideni ukrepi zajemajo zdravstvene in nezdravstvene protiukrepe ter tesno sodelovanje med nacionalnimi organi, Evropsko unijo in Svetovno zdravstveno organizacijo.

 

 

Vse države članice EU sodelujejo pri usklajevanju pripravljenosti na morebitno pandemijo gripe. Pripravljeni so nacionalni načrti ukrepov.  Tudi Slovenija je pripravila Načrt pripravljenosti na pandemijo gripe na področju zdravstva.

 

 

 

 

 

 

Na Ministrstvu za zdravje je bila v letu 2016 izdelana Ocena tveganja za pojav pandemije gripe v RS, ki je bila pripravljena v skladu s sklepom Evropskega parlamenta št.1313/2013/EU in Sveta Evrope z dne 17. december 2013 o mehanizmu Unije na področju Civilne zaščite (Uradni list Evropske unije L 347 z dne 20. 12. 2013), ki je v slovenski pravni red prenešen z Uredbo o izvajanju Sklepa o mehanizmu Unije na področju Civilne zaščite (Uradni list RS, št. 62/14).  Na osnovi omenjene pravne podlage je bilo v RS potrebno izdelati ocene tveganja za posamezne nesreče. Nosilec izdelave ocene tveganja za nevarnosti biološkega, kemičnega, okoljskega in neznanega izvora na zdravje ljudi v RS je bilo Ministrstvo za zdravje.

 

Na podlagi strokovne ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje in analize tveganja se je predpostavljalo, da večjo nevarnost za pojav nalezljive bolezni pri ljudeh predstavlja prav pandemija gripe, ki bi lahko znatno ohromila delovanje ključnih služb države in povzročila veliko število zbolelih, pa tudi umrlih. Gripa namreč lahko predstavlja čezmejno nevarnost za zdravje prebivalcev, poleg tega je pandemija množičen pojav, ko v kratkem času za gripo lahko zboli veliko število ljudi, virus gripe pa je tudi zelo nalezljiv in ima tendenco hitrega spreminjanja.