Skoči na vsebino

PRENAŠAJ SPOROČILO, NE VIRUSA!

V Sloveniji se je s sprejemom Strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV 2010-2015 pričela tudi nacionalna preventivna kampanja "Prenašaj sporočilo, ne virusa!", ki bo trajala do konca leta 2015.

 

 

 

Trije temeljni cilji kampanje so:
1. Osveščati mlade o varnejšem spolnem vedenju, vključno z uporabo kondoma
2. Spodbujati zgodnejše testiranje pri ljudeh z višjim tveganjem za okužbo
3. Destigmatizacija okužbe s HIV/SPO, testiranja na HIV in okuženih s HIV

 

Kampanja se je začela s sprejetjem nove Strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV za obdobje 2010-2015 s strani Vlade RS in bo trajala do konca leta 2015, ko se aktualna strategija izteče.

 

V okviru kampanje je poleg promocijskih materialov  nastala tudi spletna stran www.stop-aids.si, kjer so  na enem mestu dostopne informacije s tega področja, pregledane s strani uglednih strokovnjakov s področja HIV in s strani Ministrstva za zdravje.

 

 

 

Kampanja je plod sodelovanja Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, Ministrstva za zdravje RS, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nevladnih organizacij ŠKUC, DIH, Legebitra, DŠMŠ in CARS (več: www.stop-aids.si). Način nastajanja in izvajanja kampanje je primer prakse dobrega sodelovanja med različnimi institucijami, nevladnim sektorjem in posamezniki za javnozdravstvene cilje, ki je bil predstavljen tudi na Svetovni konferenci o AIDSU leta 2010 na Dunaju.