Skoči na vsebino

PRODAJA HIV TESTOV PREKO SPLETA

Preko interneta je možno kupiti različne teste za testiranje na HIV. Skladno z Zakonom o medicinskih pripomočkih (Uradni list RS, št. 98/09) je promet na drobno z in vitro diagnostičnimi medicinskimi pripomočki za samotestiranje na okužbo HIV v Sloveniji dovoljen le v lekarnah. In vitro diagnostični medicinski pripomočki za samotestiranje na okužbo HIV, ki izpolnjujejo zahteve iz zakona, morajo biti označeni z oznako CE, ki jo mora spremljati številka priglašenega organa. 

 

Pri nakupu testov za HIV preko spleta ni jamstva za njihovo kakovost (izdelka samega in navodil za uporabo), za zanesljivost rezultatov (specifičnost, občutljivost) ter pravilnost shranjevanja in transporta s strani ponudnika. Če na spletu zasledite tak izdelek, gre za prodajo, ki je v nasprotju z zakonom, pristojni organ pa je Javna Agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (www.jazmp.si), ki ima pristojnosti pri nadzoru skladno z zakonom. V Sloveniji je testiranje na HIV dostopno vsem, ki zanj zaprosijo.


Če razmišljate o testiranju na okužbo s HIV, je najbolj priporočljivo, da se odločite za zaupno testiranje pri izbranem družinskem zdravniku (brezplačno). Na voljo so tudi druge brezplačne in plačljive možnosti testiranja, tudi anonimno testiranje.

 

 

 

Vsako leto konec novembra poteka vseevropska kampanja Evropski teden testiranja s sloganom: TESTIRAJ. ZDRAVI. PREPREČI. več informacij