Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TOBAK IN POVEZANI IZDELKI

 

 

Tobačna politika je zelo pomembno področje javnega zdravja, saj uporaba tobačnih izdelkov predstavlja eno največjih groženj javnemu zdravstvu. Na svetu je več kot milijarda kadilcev. Čeprav se uporaba tobačnih izdelkov v razvitih državah zmanjšuje, je zaskrbljujoče dejstvo, da globalno uporaba tobačnih izdelkov narašča, epidemija pa se seli v revnejše nerazvite države in države v razvoju. Več kot 80% kadilcev po svetu živi v državah z nizkimi in srednjimi prihodki. Skoraj polovica otrok po celem svetu vdihava s tobačnim dimom onesnažen zrak.

 

Po podatkih WHO je bilo v 20 stoletju kar 100 milijonov smrti posledica uporabe tobačnih izdelkov. Če se bo tak trend nadaljeval, bo v 21. stoletju število smrti naraslo na milijardo.  Vsako leto za posledicami uporabe tobačnih izdelkov umre okoli pet in pol milijonov ljudi. Brez kontrole bo ta trend naraščal do več kot osem milijonov smrti na leto do leta 2030, 80% od tega v državah v razvoju. 

 

Stanje na področju tobaka v Sloveniji  - brošura

 

Tobačna politika, kot pomemben del javno zdravstvenih politik, vključuje različne ukrepe, s katerimi skuša omiliti škodljive učinke kajenja in zmanjšati uporabo tobačnih izdelkov, kot so:

 

 • ukrepi za zmanjševanje povpraševanja po tobaku (cene in davčni ukrepi, zaščita pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, zakonsko urejanje vsebine tobačnih izdelkov, zakonsko urejanje razkrivanja podatkov o tobačnih izdelkih, embalaža in označevanje tobačnih izdelkov, vzgoja, obveščanje, usposobljanje in ozaveščanje javnosti, prepoved oglaševanja, promocije in sponzoriranja tobačnih izdelkov, ukrepi za spodbujanje prenehanja uporabe tobačnih izdelkov)
 • ukrepi za zmanjšanje oskrbe s tobakom (odprava vseh oblik nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki, ukrepi za prepoved prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim osebam, zagotavljanje podpore za nadomestne gospodarske dejavnosti)

Vse te ukrepe zajema Okvirna konvencija Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za nadzor nad tobakom, katereosnovni namen je okrepitev ukrepov za omejevanje epidemije uživanja tobaka.  Slovenija je konvencijo ratificirala 26. januarja 2005.

 

 

 • ZAKON o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov ZOUTPI (UL RS, št. 9/17) 
 • Navodilo za označevanje elektronskih cigret in posodic za ponovno polnjenje, ki vsebujejo nikotin več informacij
 • SISTEM SLEDLJIVOSTI IN VARNOSTNI ELEMENTI ZA TOBAČNE IZDELKE  Dne 14. 5. 2019 je  podjetje SMART NET d.o.o. začelo z izdajanjem identifikacijskih kod gospodarskih subjektov, objektov in strojev. V sistem se v produkciji registrirate na povezavi: https://tpd.idissuer.si/.  Navodila za registracijo najdete v sistemu kot njegov sestavni del na vsakem koraku registracije. V primeru potrebne pomoči je na razpolago tudi služba za pomoč uporabnikom, ki je dosegljiva na  helpdesk(at)idissuer.si .  Več informacoij in navodil 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vsebine

  

 • Zakonodaja
 • Javnomnenske raziskave
  • NOVO ( 11.6.2018) Prvi učinki Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov - 2017 in 2018 več informacij
  • Raziskava trga o učinkih Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov 2017 več informacij
  • Raziskava javnega mnenja o podpori ukrepom na področju tobaka in alkohola 2014 več informacij  

 

 

 

 

 

 

 •