Skoči na vsebino

PREHRANSKA DOPOLNILA

 

Prehranska dopolnila niso nadomestilo za pestro in uravnoteženo prehrano!

 

KAJ SO PREHRANSKA DOPOLNILA

 

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Prehranska dopolnila lahko poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke, mikroorganizme ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena.

 

Ministrstvo za zdravje je pripravilo Napotke- Dokument vsebuje pojasnila in različne informacije s področja prehranskih dopolnil. Podane so informacije v zvezi z definicijami, sestavo, označevanjem, oglaševanjem, pravnimi akti ter uradnim nadzorom nad prehranskimi dopolnili bodisi opisno bodisi preko povezav na spletne strani in s tem omogoča vpogled tudi v druge koristne informacije. Z zbranimi informacijami v teh napotkih želimo ponuditi merila za trženje in uporabo prehranskih dopolnil v Republiki Sloveniji, ki so varna za uživanje in v korist potrošnikom.

 

Javna agencija zdravila in medicinske pripomočke je oktobra 2014 objavila nove Nacionalne smernice za opredelitev izdelkov

 

Registracija živilskega obrataveč informacij.

Pred opravljanjem katerekoli aktivnosti v povezavi s prehranskimi dopolnili ali živili za posebne prehranske namene mora nosilec živilske dejavnosti registrirati obrat pri Zdravstvenem inšpektoratu.

 

Javne objave

Arhiv javnih objav