Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PREHRANSKA DOPOLNILA

 

Prehranska dopolnila niso nadomestilo za pestro in uravnoteženo prehrano!

 

KAJ SO PREHRANSKA DOPOLNILA

 

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

Prehranska dopolnila lahko poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke, mikroorganizme ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena.

 

Ministrstvo za zdravje je pripravilo Napotke- Dokument vsebuje pojasnila in različne informacije s področja prehranskih dopolnil. Podane so informacije v zvezi z definicijami, sestavo, označevanjem, oglaševanjem, pravnimi akti ter uradnim nadzorom nad prehranskimi dopolnili bodisi opisno bodisi preko povezav na spletne strani in s tem omogoča vpogled tudi v druge koristne informacije. Z zbranimi informacijami v teh napotkih želimo ponuditi merila za trženje in uporabo prehranskih dopolnil v Republiki Sloveniji, ki so varna za uživanje in v korist potrošnikom.

 

Javna agencija zdravila in medicinske pripomočke je objavila Nacionalne smernice za opredelitev izdelkov

 

Registracija živilskega obrata  več informacij.

Pred opravljanjem katerekoli aktivnosti v povezavi s prehranskimi dopolnili ali živili za posebne skupine mora nosilec živilske dejavnosti registrirati obrat pri Zdravstvenem inšpektoratu.

 

Javne objave

  • Strokovno mnenje glede varnosti živil, ki vsebujejo industrijsko konopljo in za zdravje sprejemljivih vsebnosti tetrahidrokanabinola (THC) in kanabidiola (CBD) v živilskih izdelkih – posodobljeno mnenje

 

Arhiv javnih objav