Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

 

 

Z vključevanjem v Evropski teden mobilnosti na Ministrstvu za zdravje spodbujamo ukrepe na področju uvajanja trajnostne mobilnosti. Le-ti  so eden izmed pomembnih ciljev Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, z uresničevanjem katerega želimo zmanjšati breme debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni med slovenskim prebivalstvom.

 

 

Ob tem izpostavljamo pomen aktivnega transporta (kolesarjenja, pešačenja) kot telesne dejavnosti za zdravje. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek.  Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh, tudi zrak je zaradi tega čistejši.