Skoči na vsebino

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

 

 

 

 

Z vključevanjem v Evropski teden mobilnosti na Ministrstvu za zdravje spodbujamo ukrepe na področju uvajanja trajnostne mobilnosti. Le-ti  so eden izmed pomembnih ciljev Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, z uresničevanjem katerega želimo zmanjšati breme debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni med slovenskim prebivalstvom.

 

 

 

 

Ob tem izpostavljamo pomen aktivnega transporta (kolesarjenja, pešačenja) za zdravje.


Pridružujemo se tudi letošnjemu sloganu ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek.  Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh, tudi zrak je zaradi tega čistejši.

 

Še posebej spodbujamo skupno pešačenje in kolesarjenje v šolo več informacij

 

V tujini razširjeno navado, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš ali s kolesom po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku, želimo prenesti tudi v Slovenijo. Tako imenovana Pedibus in Bicivlak  sta odličen način aktivnega prihoda v šolo, ki spodbujata otroke k  samostojnosti in k zdravemu življenjskemu slogu. S Pešbusom in Bicivlakom se učenci lahko v šolo odpravijo peš/s kolesom v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku, uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odraslih, spoznavajo otroke in druge ljudi iz soseske, s čimer tudi skupnost postane bolj povezana. 

 

 

Letos bo v času Evropskega tedna mobilnosti v sodelovanju Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za zdravje, Agencije RS za okolje in Mladinske zveza Brez izgovora Slovenija potekala prva  

 

 

NACIONALNA KONFERENCA

 

Z MLADIMI O TRAJNOSTNI MOBILNOSTI - ALI LAHKO ZGRADIMO BOLJŠO, ČISTEJŠO IN VARNEJŠO PRIHODNOST? 

 

 

Hiša Evropske unije, Dunajska cesta 20, Ljubljana,
Sreda, 20. september 2017

 

 

 

Potovalne navade se oblikujejo skozi otroštvo, pomemben je tudi čas polnoletnosti, ki omogoča samostojno vožnjo z avtomobilom. Se bomo odpravili na pot peš, s kolesom, javnim prevozom ali drugo alternativno obliko mobilnosti? Ali bomo raje enostavno sedli v avto, čeprav to ni najbolj gospodarno, zdravo, varno, družabno in prijazno do okolja, v katerem živimo? 

 

Odgovore na ta in še vrsto novih vprašanj bo obravnavala Nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti za mlade, ki bo potekala v Ljubljani, 20. septembra 2017, v okviru Evropskega tedna mobilnosti. S konferenco želimo predvsem prispevati k večji ozaveščenosti o pomenu trajnostne mobilnosti med mladimi ter jim predstaviti drugačne rešitve pri prevozu in organizaciji dnevnih poti.  

 

Konferenca je tudi priložnost, da mladi, stari od 15 do 29 let, povedo svoje mnenje, delijo znanja, izkušnje ter izpostavijo svoje potrebe s področja trajnostne mobilnosti. In skupaj s predstavniki državnih ustanov ter strokovnjakov s področij prometa, okolja, zdravja, izobraževanja ter dela, družine in socialnih zadev spoznajo aktualno problematiko trajnostne mobilnosti med mladimi ter v delavnicah poiščejo rešitve in predloge za naprej. 

 

Konferenco organizirajo Ministrstvo za infrastrukturo, Agencijo RS za okolje, Ministrstvo za zdravje, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija in Agencija za varnost v prometu. 

 

Vljudno vabljeni.

 

Program