Skoči na vsebino

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

 

 

Z vključevanjem v Evropski teden mobilnosti na Ministrstvu za zdravje spodbujamo ukrepe na področju uvajanja trajnostne mobilnosti. Le-ti  so eden izmed pomembnih ciljev Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, z uresničevanjem katerega želimo zmanjšati breme debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni med slovenskim prebivalstvom.

 

 

Ob tem izpostavljamo pomen aktivnega transporta (kolesarjenja, pešačenja) kot telesne dejavnosti za zdravje. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek.  Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh, tudi zrak je zaradi tega čistejši.