Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OBRAVNAVA NASILJA V DRUŽINI

 

 

Zdravstveni resor je zavezan k izvajanju predpisov po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini (Uradni list RS, št. 16/2008), kamor sodi tudi izvajanje izobraževanja zdravstvenih delavcev o nasilju v družini.

 

Temeljni dokumenti

 

 

Zakon o preprečevanju nasilja v družini (Uradni list RS, št. 16/2008), Pravilnik o pravilih in postopkih pri obravnavanju nasilja v družini pri izvajanju zdravstvene dejavnosti (Uradni list RS, št.38/2011),  stran MDDSZ več

 

 

 

Strokovne smernice za obravnavo nasilja v družini pri izvajanju zdravstvene dejavnosti ( .pdf)

 

Strokovne smernice za obravnavo nasilja v družini pri izvajanju zdravstvene dejavnosti so temelj izobraževanja na tem področju. Pripravila jih je delovna skupina na Ministrstvu z zdravje, 1. aprila 2015 pa jih je potrdil Zdravstveni svet v skladu z 3. členom Pravilnika o pravilih in postopkih pri obravnavanju nasilja v družini pri izvajanju zdravstvene dejavnosti.

 

Strokovne smernice so zbirka priporočenih ravnanj oziroma korakov za obravnavno otrok, žrtev zlorab in nasilja, odraslih žrtev nasilja, namenjene različnim zdravstvenim delavcem, ki se utegnejo srečati z nasiljem v družini. Zaradi specifičnosti prepoznave in obravnave so posebej formulirane smernice obravnave žrtev nasilja v družini v patronažni službi ter v ginekologiji in porodništvu. 

Namenjene so kot pomoč zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z žrtvami nasilja v družini, da se opremijo z veščinami, znanjem in gotovostjo pri ugotavljanju,  prepoznavanju in obravnavi žrtev.

 

Izobraževanje in usposabljanje zdravstvenih delavcev po Smernicah bo potekalo od septembra 2015 in bo financirano iz sredstev Norveškega finančnega mehanizma (Program Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014).

 

  

 

Projekt Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti ( pond) več informacij 

 

Cilji projekta so uveljavitev določil Zakona o preprečevanju nasilja v družini na področju zdravstvene dejavnosti ter povečanje znanja in kompetenc zdravstvenih delavcev pri delu z žrtvijo nasilja v družini. Partnerji projekta razvijajo dvodnevno izobraževanje, ki je usklajeno s Strokovnimi smernicami, pripravljenimi na Ministrstvu za zdravje. 

 

 

 

 

 

Nacionalna kampanja Vesna- živeti življenje brez nasilja

 

več informacij