Skoči na vsebino

MAŠČOBE

 

Maščobe veliko prispevajo k dnevnemu energijskemu vnosu. V naši prehrani naj predstavljajo do 30%  zaužite energije. (energijska vrednost maščob je več kot dvakrat večja od ogljikovih hidratov (škrob, laktoza, navadni sladkor). Poleg količine maščob, pa je zelo pomembna tudi vrsta zaužitih maščob (odsvetuje se pogosto uživanje nasičenih maščob). Zaužite maščobe naj izvirajo predvsem iz kakovostnih olj, rib in oreškov.

 

Pogosto uživanje rib ugodno vpliva na sestavo maščob v našem jedilniku. Mastne ribe (npr. sardele in skuše) so bogat vir koristnih omega - 3 maščob in se jih priporoča uživati vsaj enkrat tedensko.

 

Mleko, mlečni izdelki, meso in mesni izdelki so pomemben vir različnih hranil, vendar  so lahko tudi velik vir nasičenih maščob v naši prehrani, zato priporočamo izbor izdelkov z nižjo vsebnostjo maščob. Na ta način je lažje zmanjšati vnos skupnih maščob in delež nezaželenih nasičenih maščob na priporočene vrednosti in sočasno zagotoviti ostala pomembna hranila, ki jih vsebujejo (npr. beljakovine, vitamine in minerale).

 

  • Priporočamo, da nasičene maščobe, ki jih najdemo v masti, maslu, margarini zamenjate z nenasičenimi maščobami ki se nahajajo v oljih. Stroka priporoča zlasti oljčno in repično olje, ki sta primerna predvsem za hladno pripravo jedi, kot so npr. solate.
  • Izogibajte se postopkov priprave živil, ki izključujejo cvrtje in uporabo trdnih margarin, saj boste tako pomembno zmanjšali količino vseh maščob, kot tudi zdravju nevarnih transmaščob v obroku.
  • Prav tako z omejitvijo zauživanja slanih prigrizkov, kot so npr. krekerji, čips, ocvrte jušne kroglice ipd. pomembno zmanjšamo količino zaužitih transmaščob, omejevanje količine zaužitih slaščic, kot so npr. ocvrto pecivo, napolitanke, vaflji ter drobno pecivo, ki vsebuje delno hidrogenizirano maščobo, pa ima kar dva pozitivna učinka, to je ugoden vpliv na nižji vnos postih sladkorjev ter nižji vnos maščob ter škodljivih transmaščob v telo.