Skoči na vsebino

SADJE IN ZELENJAVA

Sadje in zelenjava so živila, ki vsebujejo veliko vlaknine, vitaminov in antioksidantov. Če jih ustrezno kombiniramo, dosežemo boljše učinke na zdravje.  Globalni izračuni kažejo, da bi se z zadostnim uživanjem zelenjave zmanjšala obolevnost za srčno-žilnimi boleznimi za 14 %, za možgansko kapjo za 9 % in za nekaterimi vrstami raka za 6 %, podobno govorijo tudi izračuni za Slovenijo. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vključenost zelenjave v najmanj treh dnevnih obrokih, ter vključenost sadja v najmanj dva. Za odrasle je priporočen dnevni vnos od 450 do 650g sadja in zelenjave. Uživanje sadja se je pri nas v zadnjih letih nekoliko povečalo, medtem ko velika večina prebivalcev še vedno ne uživa dovolj zelenjave. Glede na oceno dnevno zaužitih količin zelenjave, bi bilo potrebno vnos podvojiti. Dnevno se torej priporoča zaužiti okrog pol kilograma sadja in zelenjave, zelenjave okrog 300 g.

Zaradi večje dozorelosti in višje biološke vrednosti je prednostna izbira sezonskega sadja in zelenjave iz lokalnega okolja.