Skoči na vsebino

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA

 

 

 

Podatki za Slovenijo in širši evropski prostor kažejo, da je vnos sadja in zelenjave med prebivalci pogosto prenizek za varovanje in krepitev zdravja.

 

Evropska Komisija je v začetku leta 2009 sprejela Uredbo za oskrbo otrok v izobraževalnih ustanovah s sadjem in zelenjavo, ki predvideva ureditev brezplačnega razdeljevanja sadja in zelenjave učencem v šolah. K aktivnemu sodelovanju je pristopila tudi Slovenija, kjer omenjeni ukrep izvaja Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvom za zdravje.

 

 


Ključni cilj ukrepa Sheme šolskega sadja in zelenjave je vzpodbuditi uživanje sadja in zelenjave v dnevni prehrani ter s tem dvigniti stopnjo ozaveščenosti o pomenu sadja in zelenjave za zdravje med otroki in mladostniki. Več ...

 

Osnovne šole lahko v postopku izvedbe Sheme šolskega sadja k sodelovanju povabijo tudi strokovnjake s področja javnega zdravja iz njihove okolice. V kolikor potrebujejo strokovno pomoč s področja prehranskih priporočil, svetovanja o zdravi prehrani ter o pomenu uživanju sadja in zelenjave se lahko obrnejo na regijske zavode za zdravstveno varstvo, katerih povezave so razvidne v spodnjem seznamu.