Skoči na vsebino

SOL

 

Povprečni vnos soli prebivalcev Slovenije je mnogo prevelik in je ocenjen na približno 12 g na dan, vendar se zelo razlikuje med posamezniki. Sprejeti akcijski načrt za zmanjševanje uživanja soli za obdobje 2010-2020 priporoča postopno zmanjšanje vnosa soli do še sprejemljive vrednosti 5g na dan.

 

Po ocenah skoraj tri četrtine soli izhaja iz predelanih živil in predpripravljenih obrokov (kupljena gotova živila). Tudi kruh, mesni izdelki in sir predstavljajo pomemben vir zaužite količine soli. Še posebej velja izpostaviti pico, pomfri, hamburgerje, soljene oreške  in slane prigrizke.

 

Soljenje jedi pri pripravi in dosoljevanje na mizi prispeva velik del soli v naši prehrani. Ne dodajajte soli jedem, ne da bi jih prej poizkusili. Izbirajte živilom z manj soli oz. si živila, ki so slana (npr. pršut), privoščite v manjših količinah in redkeje.

 

OPOZARJAMO
Potrebe posameznika po vnosu soli so odvisne tudi od telesne dejavnosti, temperature okolja in zaužite tekočine. Zlasti dolgotrajna in intenzivna telesna dejavnost z obilnejšim potenjem znatno poveča potrebo telesa po soli. Sol je v tem primeru nujna za doseganje primerne hidracije telesa.