Skoči na vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

 

 

 

 

Ministrstvo za zdravje sodeluje v projekt u tradicionalni zajtrk in  pozdravlja projekte, ki spodbujajo zdrave prehranjevalne navade. Zajtrk je brez dvoma eden od ključnih obrokov vsakodnevne prehrane, ki nas oskrbi s potrebno energijo za umske kot tudi fizične vsakodnevne napore. Ker otroci pogosto opuščajo zajtrk, kar je še izrazitejše v najstniškem obdobju, ministrstvo za zdravje v projektu vidi priložnost za opozarjanje o pomenu rednega zajtrkovanja, kot tudi spodbudo k zajtrkovanju otrok kot tudi odraslih.

 

Več vsebin o tradicionalnem slovenskem zajtrku najdete na spletni strani Tradicionalni slovenski zajtrk več informacij

 

 

Od leta 2016 z nami aktivno sodeluje Kuhna pa to. V okviru tradicionalnega zajtrka so šolarji kuharji v šolskih kuhinjah sovrstnikom skuhali kosilo. Projekt "Otroci pripravljajo za svoje vrstnike zdrave tradicionalne jedi" sofinanciramo na Ministrstvu za zdravje, saj se prehranjevalne navade oblikujejo že zelo zgodaj.  Z inovativnim projektom želimo izkoristiti pozitivni med-vrstniški vpliv pri sprejemanju zdravih lokalnih in tradicionalnih jedi.

 

 

Ministrica Milojka Kolar Celarc se je na osnovni šoli Vižmarje Brod v sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka udeležila tradicionalnega kosila. Ogledala si je šolsko kuhinjo, kjer so mladi kuharji za svoje sovrstnike pripravili zdravo kosilo, ki so ga v pokušino ponudili tudi ministrici. "Vesela sem, da sem lahko danes tukaj z vami, ko boste za svoje vrstnike pripravili zdrave jedi. Prepričana sem, da boste z njimi tudi sošolce spodbudili, da bodo še rajši poskusili in pojedli zelenjavno jed, prav zato, ker ste jo pripravili vi - mladi chefi," je poudarila ministrica. Kosilo je bilo sestavljeno iz zelenjavnega ričeta "Šmarna gora" in ljubljanskih palačink z medom. več informacij