Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZA DRUŽBO BREZ TOBAKA

Tobak med dejavniki tveganja za zdravje tudi v Sloveniji zahteva največ življenj.  Rabi tobaka pripisujemo 19 % vseh smrti pri Slovencih starih več kot 30 let (30-44 let: 15% vseh smrti, 45-59 let: 31% vseh smrti, 60-69 let: 25% vseh smrti zaradi tobaka). V Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, umre 10 oseb, kar pomeni 3.600 na leto. Veliko breme za posameznika, gospodarstvo in zdravstveni sistem pa predstavljajo tudi bolezni in z njimi povezane posledice, ki jih povzroča kajenje.

 

Slovenija brez tobaka - kdaj? (NIJZ 2015) 

 

 

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov

11. marca 2017 je stopil v veljavo  Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI).

 

Smernice za izvajanje Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) - prepoved prodaje osebam, mlajšim od 18 let ter prepoved oglaševanja in prikazovanja več informacij SMERNICE

 

 

Dovoljenja za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov in seznam izdanih dovoljenj

Vlogo za pridobitev dovoljenja je od 27. septembra možno oddati samo elektronsko prek portala e-VEM (SPOT) – evem.gov.si. 

 

Dovoljenja izdaja Ministrstvo za zdravje in jih objavlja v seznamu izdanih dovoljenj. VEČ INFORMACIJ IN SEZNAM

 

 

 

 

Navodilo za označevanje elektronskih cigaret in posodic za ponovno polnjenje, ki vsebujejo nikotin

Navodilo se nanaša na označevanje elektronskih cigaret, ki vsebujejo oz. se prodajajo skupaj z nikotinskim polnilom in za posodice za ponovno polnjenje, ki vsebujejo nikotin.

VEČ INFORMACIJ

 

 

 

Sistem sledljivosti in varnostni elementi za tobačne izdelke

Dne 14. 5. 2019 je  podjetje SMART NET d.o.o. začelo z izdajanjem identifikacijskih kod gospodarskih subjektov, objektov in strojev. V sistem se v produkciji registrirate na povezavi: https://tpd.idissuer.si/.

Navodila za registracijo najdete v sistemu kot njegov sestavni del na vsakem koraku registracije. V primeru potrebne pomoči je na razpolago tudi služba za pomoč uporabnikom, ki je dosegljiva na  helpdesk(at)idissuer.si.

 

Več informacij in navodil