Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MOBILNOSTNI NAČRT MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE

Spodbujanje trajnostne mobilnosti je eden izmed pomembnih ciljev Resolucije o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti 2015-2025, z uresničevanjem katere želimo ustvariti pogoje in oblikovati okolja, ki bodo prebivalcem omogočala boljše prehranjevalne in gibalne navade z namenom krepitve njihovega zdravja, zmanjšanja bremena debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni.

 

Trajnostno mobilnost je še posebej smiselno spodbujati v okviru prihoda na delovno mesto in opravljanja službenih obveznosti.

Prav na delovnem mestu večina odrasle populacije preživi večino svojega časa, mnogo delovnih mest pa spodbuja sedeči življenjski slog, ki pomembno vpliva na porast prekomerne telesne teže med prebivalstvom.

Za ohranjanje zdravja po drugi strani ni potrebna intenzivna vadba, saj izsledki sodobne znanosti kažejo, da ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, pa tudi fizioloških dejavnikov tveganja zanje, pomembno zmanjšuje že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Pri tem je ključno, da smo telesno dejavni skozi vse življenjsko obdobje.

Že s tem, ko se v službo oz. na sestanek odpravimo peš ali s kolesom, da se sprehodimo do javnega prevoza in izberemo stopnice namesto dvigala, si privoščimo aktivni odmor, naredimo veliko za svoje zdravje, poleg tega pa smo prijazni tudi do okolja, v katerem živimo. Spodbujanje aktivnega transporta kot vrste telesne dejavnosti za krepitev zdravja ob vsesplošnem pomanjkanju časa za mnoge predstavlja tako časovno kot materialno ugodno rešitev.

 

Mobilnostni načrt Ministrstva za zdravje nas želi spodbuditi, da o svojem zdravju razmišljamo tudi ob opravljanju vsakodnevnih poti npr. na delovno mesto, domov, med službenim časom.
 
 

 

Na Ministrstvu za zdravje se z lastnim mobilnostnim načrtom pridružujemo ustanovam v Sloveniji, ki se aktivno ukvarjajo z upravljanjem trajnostne mobilnosti. Z njim želimo prispevati k boljšemu zdravju prebivalstva zaradi manjše onesnaženosti zraka in več telesne dejavnosti s poudarkom na aktivnem potovanju, predvsem hoji in kolesarjenju, pa tudi na spodbujanju uporabe javnega potniškega prometa namesto avtomobilov.

 

Premislite, če bi bilo za vas smiselno, izvedljivo in morda hitreje, da na poti do nas uporabite javni prevoz, kolo ali se sprehodite. Morda lahko kombinirate tudi več različnih oblik prevoza.

 

Izkoristimo priložnosti, ki se nam ponujajo in naredimo nekaj zase in za okolje, v katerem živimo!