Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NACIONALNI INŠTITUT ZA OTROŠKE SRČNE BOLEZNI

Vlada RS je na redni seji 28. 2. 2019 sprejela Odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB). Odlok ukinja javni zdravstveni zavod NIOSB, saj ob vzpostavljenem programu v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC Ljubljana) ter razmeroma majhnem številu pacientov ni smiselno, da bi enako dejavnost izvajal ločeni javni zdravstveni zavod.

 

Vodstvo UKC Ljubljana zagotavlja, da ima vzpostavljen delujoč program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Izvajajo številne aktivnosti za dodatno izboljšanja organizacije zdravstvene obravnave, kadrovskih zmogljivosti, izobraževanja, strokovnosti, komunikacije s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami in reševanja pritožb pacientov. 

 

Čakalne dobe za preglede in hospitalizacijo so znotraj dovoljenih, prav tako pa je program zastavljen tako, da zagotavlja 24-urno zdravstveno obravnavo pacientov. 


UKC Ljubljana bo tudi v prihodnje sodeloval z mednarodno uveljavljenim Otroškim srčnim centrom MOTOL iz Prage (Češka) in v izjemnih primerih, ko primarna partnerska ustanova ne more obravnavati pacienta, tudi z drugimi mednarodno priznanimi centri iz Massa, Dunaja, Münchna in Tel Aviva. 

 

V Odloku je določeno, da se sredstva NIOSB vrnejo v integralni državni proračun. V skladu z Odlokom Vlada RS najpozneje v 30 dneh sprejme sklep o začetku redne likvidacije zavoda. Takrat bo znana tudi ocena stroškov likvidacije. Natančna višina sredstev, ki bo vrnjena v proračun, bo znana po koncu likvidacijskega postopka. Mandat vršilca dolžnosti direktorja in organov zavoda bo prenehal z dnem uveljavitve odloka.