Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SISTEM NUJNE MEDICINSKE POMOČI

OBVESTILO:

 

2. 7. 2019: Javni poziv za oddajo vloge za sofinanciranje strokovnega izobraževalnega tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči, ki je v javnem interesu

Rok za prijavo: 5. 7. 2019

Razpisna dokumentacija: Sklep o pogojih za sofinanciranje strokovnega izobraževalnega tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči za leto 2019

 

5. 4. 2017 - Novi triažni karton

 

Ministrstvo za zdravje je v skladu s Pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči zagotovilo nove triažne kartone za uporabo v primeru množičnih nesreč. Triažni karton je oblikovan v skladu s slovenskimi Smernicami za delovanje sistema NMP ob množičnih nesrečah in sledi sodobnim zahtevam uporabe triažnega kartona. Omogoča tako označevanje pacientove triažne kategorije kot tudi beleženje vseh ugotovitev in ukrepov med oskrbo ter podatkov o pacientu in timu, ki pacienta obravnava. Istočasno zagotavlja sledljivost pacienta skozi celotno obravnavo, opremljen je tudi z grafično kodo, ki omogoča računalniško obravnavo in spremljanje pacienta. Triažni karton služi kot zdravstvena dokumentacija in v primeru množične nesreče nadomesti Protokol nujne intervencije oziroma Poročilo o nujnem reševalnem prevozu.

 

Opis triažnega kartona in navodila za uporabo kartona najdete tukaj.

 

03. 02. 2017 - Reševalna postaja Lj je začela z izvajanjem Preverjanja znanj in usposobljenosti za izvajanje zunajbolnišnične službe NMP.

Prijavnico najdete tukaj.

Navodila najdete tukaj. 

Termine najdete tukaj. 

 

4. 10. 2016 - Poziv za predložitev ponudbe za izvedbo preverjanja ustreznih znanj inusposobljenosti za izvajanje zunajbolnišnične službe nujne medicinske pomoči in priloga

 

28. 9. 2016 - Poziv za oddajo ponudb za organizacijo in izvedbo osnovnega izobraževanja za dispečerje

 

 

Država Slovenija zagotavlja 24-urno zdravstveno varstvo vsem prebivalcem. V letu 1996 je bila prvič oblikovana mreža enot nujne medicinske pomoči, s katero je bila ta dostopnost tudi zagotovljena. Razvoj medicinskih strok, tehnologije, opreme, predvsem pa znanja ekip je bistveno spremenil pogoje dela ekip, možnosti preživetja življenjsko ogroženih pacientov in s tem povezano boljšo kakovost življenja.  

 

 

REORGANIZACIJA URGENTNE SLUŽBE

 

V Sloveniji  intenzivno poteka gradnja mreže 10 urgentnih centrov, ki se financirajo iz evropskih sredstev. Z izgradnjo mreže urgentnih centrov bo slovensko zdravstvo pridobilo objekte, v katerih bodo enotni urgentni centri lahko delovali kot samostojna enota v bolnišnici, zato bo izvedena tudi reorganizacija  službe NMP.
 
Na ministrstvu za zdravje opažamo, da se v javnosti  v zvezi z bodočo reorganizacijo urgentne službe pojavlja precej nejasnosti in napačnih informacij, zato podajamo jasno pojasnilo in odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja.

 
Sedanja organizacija enot NMP v  Sloveniji se bo reorganizirala postopoma glede na dinamiko izgradnje UC in glede na projekcijo delovanja celotnega sistema v regiji. Do sedaj razdrobljene urgentne službe v bolnišnicah se bodo poenotile v okviru samostojnih oddelkov v bolnišnicah. K tem oddelkom nameravamo pridružiti pripadajoče službe NMP iz bližnjih zdravstvenih domov, ki sedaj delajo dislocirane od bolnišnic. Združeni bodo v enovito učinkovito urgentno službo, ki deluje pod isto streho. V bolj oddaljenih krajih od UC pa se bodo verjetno nekatere NMP enote še okrepile. Nikakor ni predvideno, da se bodo programi ukinjali po posameznih zdravstvenih domovih (ZD), se bodo pa ponekod racionalizirali. Sredstva namenjena NMP, se v regiji ne bodo zmanjševala, verjetno bo ravno obratno.

  • Odgovori na najpogosteje zastavljena vprašanja več
  • Odzivi v medijih več 
  • Izobraževanje več

 

 

Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči (Uradni list RS št. 106/08, 118/08 popr. in 31/10) v 3 . točki 22. člena določa, da so službe NMP dolžne ministrstvu za zdravje posredovati mesečna poročila o svojem delu do 20. v mesecu za pretekli mesec. (V primeru tehničnih težav z delovanjem in uporabo aplikacije vas prosimo, da to sporočite na e-naslov: jasmin.dzaferovic(at)gov.si. )

  • Mesečna poročila za enote NMP več

 

 

HELIKOPTERSKA NUJNA MEDICINSKA POMOČ


Ena od oblik nudenja nujne medicinske pomoči v Sloveniji je tudi helikopterska nujna medicinska pomoč, kjer se nujna medicinska pomoč in prevozi obolelih oziroma poškodovanih do zdravstvene službe in/ali med bolnišnicami izvajajo z državnimi zrakoplovi (helikopterji).

 

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s strokovnjaki pripravilo enotna pisna navodila in indikacije ter načrt aktivacije helikopterskih prevozov za potrebe zdravstva za javne zdravstvene zavode, ki veljajo od 1. marca 2013 dalje.