Skoči na vsebino

NOVICA

30. 5. 2016

Prihaja enotna embalaža

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob svetovnem dnevu brez tobaka opozarja na uničujoče posledice, ki jih s seboj prinaša kajenje. "Tudi v Sloveniji je tobak najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti in med najpomembnejšimi za breme bolezni. Rabi tobaka pripisujemo 19 % vseh smrti pri Slovencih starih več kot 30 let. V Sloveniji vsako leto umre 3600 ljudi. V desetih letih je tako umrlo skoraj toliko ljudi kot je prebivalcev Celja", opozarja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.


Vsako leto 31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod globalnim geslom »Prihaja enotna embalaža«. Prav enotno embalažo poleg drugih učinkovitih ukrepov predvideva tudi predlog Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katerim želimo zmanjšati razširjenost kajenja, obolevnost, prezgodnjo umrljivost ter družbene stroške zaradi rabe tobaka.


Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob tem povedala: "Po skoraj desetih letih z novim celovitim naborom dokazano učinkovitih ukrepov bomo Slovenijo spet popeljali na zemljevid uspešnih držav na tem področju. Pripravili smo predlog Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki poleg ukrepov, določenih z evropsko direktivo, uvaja tudi popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tovrstnih izdelkov, licence za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov, posebno dajatev od prodaje cigaret in tobaka za zvijanje namenjeno preventivi in zdravljenju s tobakom povezanih bolezni ter enotno embalažo za cigarete in tobak za zvijanje. Z uvedbo omenjenih ukrepov želimo zmanjšati razširjenost kajenja, obolevnost in prezgodnjo umrljivost ter visoke družbene stroške zaradi rabe tobaka."


Z uvedbo tega ukrepa bo morala embalaža cigaret in tobaka za zvijanje pri nas imeti poleg slikovnih in besedilnih zdravstvenih opozoril, ki jih predpisuje direktiva, tudi z zakonom predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje. Zakon bo določal tudi videz vsake posamezne cigarete. Z uvedbo enotne embalaže želimo zmanjšati privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med mladimi in ženskami, izboljšati učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži ter omejiti možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov pri izdelavi embalaže tobačnih izdelkov. Embalaža je namreč, zaradi vse večjih omejitev oglaševanja tobačnih izdelkov, postala pomemben del marketinške strategije tobačne industrije. 


"Prav vsi našteti ukrepi, vključno z uvedbo enotne embalaže, v Sloveniji uživajo večinsko podporo javnosti", je dodala ministrica Kolar Celarc in nadaljevala: "zato verjamem, da bo predlog zakona sprejet tudi v parlamentu in bo tako prispeval k boljšemu zdravju prebivalcev ter nenazadnje tudi k vzdržnosti zdravstvenega sistema v Sloveniji. Sledimo zgledu držav, ki stremijo k družbi brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev pod 5 %. Tak cilj so si že zastavile Nova Zelandija in Irska za leto 2025, Škotska za leto 2034 ter Finska in Norveška za leto 2040".  


V zadnjem obdobju se delež odraslih kadilcev v Sloveniji ne zmanjšuje in ostaja na približno četrtini, raziskava Eurobarometer iz leta 2014 kaže celo na porast deleža kadilcev. Zaskrbljujoče je, da se zvišuje predvsem delež deklet in žensk, ki kadijo. Stroški zdravljenja bolezni, stroški izgube produktivnosti in prezgodnje umrljivosti so ogromni, saj znašajo kar 5% BDP in več kot štirikrat presegajo prilive z naslova trošarin na tobačne izdelke.


Več podatkov:
Najnovejši podatki iz Avstralije kažejo, da je uvedba enotne embalaže prinesla načrtovane rezultate na področju izboljševanja javnega zdravja in bo imela na dolgi rok še izrazitejše pozitivne učinke. V dveletnem obdobju po uvedbi tega ukrepa, se je razširjenost  kajenja, med prebivalci, starejšimi od 14 let, zmanjšala za 2,2 % (iz 19,4 na 17,2 %). Na podlagi izračunov je bilo ugotovljeno, da se lahko eno četrtino tega učinka pripiše uvedbi  enotne embalaže. Avstralija je namreč ob enotni embalaži uvedla tudi druge ukrepe za nadzor nad tobakom kot so večja slikovna opozorila in zviševanje obdavčitve tobačnih izdelkov. Raziskave so pokazale upad odstotka polnoletnih Avstralcev, ki kadijo iz 22,4 % v letu 2001, na 14.5 % odstotkov v letu 2015. Število prebivalcev, ki kadijo dnevno, se je v letih 2011-2015 znižalo iz 2,8 milijona na 2,6 milijona v letu 2015.

 

Video Prihaja enotna embalaža