Skoči na vsebino

0.0 ŠOFER - SLOVENIJA PIHA 0,0

               

Facebook 

 

ALKOHOL prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode.

 

Gre za usklajeno preventivno akcijo Ministrstva za zdravje, Policije, Javne agencije RS za varnost prometa in inšpekcijskih služb, strokovnih institucij, nevladnih organizacij.

 

Alkohol, prepovedane droge ter druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta, pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas.

 

V zadnjem desetletju smo na področju varnosti cestnega prometa v Sloveniji dosegli napredek. Število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah je zmanjšano. Različni organi in organizacije še naprej poskušamo odpraviti najpogostejše vzroke prometnih nesreč, kot so vožnja pod vplivom alkohola, neprilagojena hitrost, neuporaba varnostnega pasu in podobno.

 

 

Termini izvedbe v letu 2017:

  • od 5. do 11. junija 2017
  • od 6. do 12. novembra 2017
  • od 11. do 24. decembra 2017

      

(4. 12. 2016) Poklon Policijskega orkestra 0,0 šoferjem

V sklopu akcije 0,0 šofer – Slovenija piha 0,0, se je 4. decembra 2016 odvil koncert Policijskega orkestra z gostoma z namenom osveščanja o pomenu trezne vožnje. Slovensko filharmonijo je zapolnilo 400 zadovoljnih gostov, ki so vstopnice prejeli v sklopu  poostrenih policijskih akcij s pihanjem 0,0. Običajno pihajo vozniki, tokrat pa so se člani Policijskega orkestra odločili, da se bodo treznim voznikom poklonili s pihanjem v svoje inštrumente.

Ambasadorja akcije Zlatko in Tanja Žagar
Policijski orkester se je treznim voznikom poklonil  z zanimivim  repertoarjem znanih glasbenih melodij kot so Policijska akademija, James Bond 007,  Glenn Miller Medley in druge. Svojo veščino igranja  so pokazali tudi ob spremljavi  »vedno neprilagojenega « reperja Zlatka in hudomušne Tanje Žagar.
Da znajo policisti odlično pihati  v svoja glasbila, je znano že dolgo, svoje posebnosti pa so tokrat dokazali tudi v sodelovanju z dvema prepoznavnima glasbenikoma, ki sta vsak po svoje doprinesla k širjenju sporočila o pomembnosti odgovorne vožnje in ničelni toleranci do objestnih voznikov, kar je še posebej pomembno v času prihajajočih praznikov. Več informacij - novica.   FB 0,0 šofer 

 

 

Koncert Slovenija piha 0,0

(4.11.2016) Od 4. do 13. novembra poteka akcija 0,0 šofer - Slovenija piha 0,0

Glavni namen letošnje vseslovenske akcije 0,0 šofer – Slovenija piha 0,0, ki poteka med 4. in 13. novembrom po slovenskih cestah, je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov, obenem pa nagraditi tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom substanc.  

 

 

Vozniki, ki bodo napihali 0,0, bodo nagrajeni z letaki, med katerimi bo veliko takšnih, ki bodo vzornim voznikom omogočili obisk koncerta Policijskega orkestra z gostoma Tanjo Žagar in raperjem Zlatkom. Koncert bo 4. decembra 2016 ob 19. uri v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

 

 

več informacij o akciji YouTube Slovenija piha 0,0, in na FB 0,0 šofer

 

 

Vožnja pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc je neracionalna odločitev, ki lahko pripelje do usodnih posledic. Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče je opit voznik.

 

 

 

 

 

(6.6.2016) Začel se je prvi del preventivne akcije "0,0 Šofer – Trezna odločitev". SLOVENIJA PIHA 0,0

Akcija vključuje povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki v prometu in gostinskih lokalih in bo potekala do nedelje, 12. junija. Leto 2015 so slovenske ceste zaznamovale prometne nesreče, ki so terjale več smrtnih žrtev, po uspešnem letu 2014 pa se je v letu 2015 ponovno povečal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom.
Zato vse udeležence v prometu pozivamo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač in drugih psihoaktivnih snovi ter da se tudi kot pešci in kolesarji v promet vključujejo s trezno glavo in upoštevajo cestnoprometna pravila.

SLOVENIJA PIHA 0,0.

Ministrstvo za zdravje in Javna agencija RS za varnost prometa, izpitni centri in centri varne vožnje o alkoholu osveščamo "mlade voznike" oz. voznike začetnike. Prepoved vožnje pod vplivom alkohola je namreč med drugim prepovedana tudi za voznike začetnike, zato bodo tisti, ki bodo v poletnih mesecih opravili vozniški izpit ali izpit varne vožnje, ob potrdilu o opravljenem preizkusu prejeli silikonsko zapestnico s sloganom Furam 0,0. Slogan je povzet po promocijski akciji Združenja DrogArt, ki izvaja  program Izberi sam za osveščanje mladih o alkoholu.  
Aktivni smo tudi na slovenskih cestah. V sodelovanju s policisti s sloganom Slovenija piha 0,0 trezne voznike vabimo k sodelovanju v nagradni igri. Policisti po preverjanju alkoholiziranosti "0,0 šoferjem" izročijo letak z navodili za nagradno igro, ki poteka na FB 0,0 Šofer

 

(20.5.2016) Zlatko in 0,0 Šofer sta obiskala mlade na Maturantski paradi v Ljubljani

Vsem plesočim maturantom, ki so plesali po slovenskih mestih, in med katerimi jih je več kot polovica že mladih voznikov, smo podelili silikonske zapestnice Furam 0,0. Slogan je povzet po promocijski akciji Združenja DrogArt, ki vodi program Izberi sam za osveščanje mladih o alkoholu na terenu, katerega sofinancira Ministrstvo za zdravje. Zapestnice naj bi mlade opozarjale, da za zabavo alkohol ni potreben in da alkohol in vožnja ne gresta skupaj.

 

Youtube MZ film Zlatko in maturanti . Dogajanje je spremljal tudi Facebook 0,0 Šofer

Več informacij o dogajanju novica

 

 film