Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TOBAK IN CIGARETE

 

Dan brez cigarete - 31. januar

 

Kadilcem 31. januar,  dan brez cigarete, lahko predstavlja priložnost za razmislek in spodbudo za prenehanje kajenja. 

 

 

Svetovni dan brez tobaka - 31. maj

 

 

Kajenje dokazano povzroča raka, vpliva na pojav bolezni srca in ožilja ter številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav. Je na prvem mestu med vzroki  umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti. Približno polovica vseh kadilcev umre zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem. V Sloveniji to vsako leto pomeni 3.600 smrti ali skoraj 10 vsak dan.

 

Omejevanje kajenja je pomembno področje ukrepanja tako na ravni Evropske unije kot na nacionalni ravni. Spomladi 2014 je bila tako sprejeta nova evropska Direktiva o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov, ki med drugim uvaja prepoved značilnih okusov cigaret kot sta npr. mentol in vanilja, velika slikovna zdravstvena opozorila, ki bodo morala prekrivati 65% sprednje in zadnje strani cigaretnih škatlic, strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki, možnost prepovedi prodaje tobačnih izdelkov preko interneta ter strožje ukrepe glede prodaje elektronskih cigaret. Rok za prenos direktive v nacionalno zakonodajo je maj 2016.

 

Ministrstvo za zdravje bo letos v sodelovanju z ostalimi pristojnimi institucijami pripravilo spremembe zakonodaje v skladu z novo direktivo ter hkrati proučilo uvedbo še drugih učinkovitih ukrepov, ki jih priporoča stroka ter nekaterih ukrepov potrebnih za učinkovitejše izvajanje zakonodaje.

 

Poleg priprave zakonodajnih ukrepov  ministrstvo preko javnih razpisov redno namenja določena, vendar žal zelo omejena sredstva za programe nevladnih in strokovnih organizacij, ki so namenjeni preprečevanju začetka kajenja in opuščanju kajenja med različnimi skupinami prebivalstva. Prav v dneh okoli 31. januarja se bodo po Sloveniji izvajale različne preventivne aktivnosti, med drugim bo zveza nevladnih organizacij, v sodelovanju s stroko in ministrstvom, izvedla izobraževanje mladih aktivistov, da bodo lahko izvajali različne aktivnosti za preprečevanje in zmanjševanje kajenja med mladimi.

 

 

 

Za uspešno opustitev kajenja so v Sloveniji kadilcem na voljo različne vrste brezplačne pomoči: od svetovanja pri osebnem zdravniku in delavnic za opuščanje kajenja v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov v zdravstvenih domovih ( seznam ), do brezplačnega svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja 080 2777, ki je na voljo ob delovnikih med 17. in 20. uro in za katerega ministrstvo za zdravje vsako leto nameni potrebna finančna sredstva.

 

Dan brez cigarete je lahko spodbuda za bolj zdrav življenjski slog. Ob tej priložnosti z ministrstva za zdravje v okviru evropske kampanje: "Otroci nas gledajo. Otroci nas posnemajo. Dober zgled je najboljša preventiva!", apeliramo na vse prebivalce Slovenije, naj s pozitivnim zgledom otrokom približajo zdrav življenjski slog, seveda brez cigarete! 

 

 

 

VIDEO

 

 

"Otroci nas gledajo. Otroci nas posnemajo. Dober zgled je najboljša preventiva." To so dejstva in to je apel akcije osveščanja, ki jo ministrstvo za zdravje vodi v mesecu januarju. Z njo se pridružujemo vseevropski akciji Pompidou Group in Sveta Evrope s partnerji.

Akcijo smo izvajali v začetku leta 2015, pričeli 14. januarja 2015 na konferenci o alkoholni politiki, kjer smo prvič predvajali poslovenjen video,  YouTube kanalu ministrstva za zdravje . Kakciji osveščanja smo pritegnili državno upravo - na spletnih straneh ministrstev in Vlade RS je bil nameščen banner, ki je usmerja na video. Akcije smo ponavljali vse leto 2015. Video je bil viden tudi na vseh monitorjih v čakalnicah javnih zdravstvenih zavodov (v bolnišnicah in zdravstvenih domovih).