Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POROČANJE PO 15. ČLENU PRAVILNIKA

Poročanje o stanju glede čakalnih dob po posameznih stopnjah nujnosti po šestem odstavku 15.b člena Zakona o pacientovih pravicah (Uradni list RS, št. 15/08 in 55/17) - obvestilo izvajalcem

 

Ministrstvo za zdravje je za namen poročanja pripravilo seznam vrst zdravstvenih storitev (VZS) s preseženimi najdaljšimi dopustnimi čakalnimi dobami na dan 30. junij 2018, hkrati pa smo pripravili tudi spletno anketo za poročanje o vzrokih in ukrepih na strani izvajalcev. V okviru poročila želimo pridobiti predvsem opis vzrokov za čakalne dobe, seznam že izvedenih ukrepov in podatek o potrebnih ukrepih v prihodnje, da se čakalne dobe za določeno vrsto zdravstvene storitve pri posameznem izvajalcu skrajšajo na dolžino pod dopustno čakalno dobo. 

 

Z namenom zagotovitve ustreznega časa za pripravo podatkov in analizo ter zaradi zagotovitve stabilnega delovanja ankete je zato rok za poročanje za obdobje od 1. januarja do 30. junija 2018 (po Pravilniku predviden za 15. julij 2018) podaljšan do 14. avgusta 2018.

 

Dopis Ministrstva za zdravje

 

Povezava do spletne ankete je na voljo na: https://zvem.ezdrav.si/limesurvey/index.php/249573/lang-sl (predlog ankete).
Geslo za dostopanje do ankete in podrobnejša navodila za pripravo poročil bodo izvajalcem, od katerih pričakujemo poročanje o čakalnih dobah, poslana preko elektronske pošte. 

 

Seznam VZS-jev, ki izpolnjujejo kriterije za pol-letno poročanje o čakalnih dobah na podlagi 15. b člena Zakona o pacientovih pravicah in 13. člena Pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah.

 

V kolikor posameznega izvajalca zdravstvene dejavnosti ni zabeleženega v seznamu, to pomeni, da po podatkih eNaročanja v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 ni zaznati storitev zdravstvenih dejavnostih, za katere se izrecno pričakuje poročanje o vzrokih za čakalne dobe ter izvedene oz. načrtovane ukrepe. V seznam smo namreč vključili zgolj storitve, pri katerih čakalne dobe presegajo najdaljše dopustne čakalne dobe in nanje na dan 30.6.2018 pri posameznemu izvajalcu čaka vsaj 50 čakajočih, poleg tega pa se skupno število čakajočih v zadnje pol leta pri tej storitvi ni zmanjšalo ali se ni zmanjšalo število čakajočih, ki čakajo s čakalno dobo daljšo od najdaljše dopustne čakalne dobe.

 

V kolikor pa ste tudi preostali izvajalci zdravstvene dejavnosti pri svojem delu v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 opažali problematične čakalne dobe ali izvedli posamezne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob, ste vabljeni k poročanju. V tem primeru se lahko obrnete na gp.mz@gov.si s pripisom "Anketa po 15. členu pravilnika o čakalnih dobah", da vam dodelimo žeton za dostop do ankete.