Skoči na vsebino

SKRAJŠEVANJE ČAKALNIH DOB

Predstavljamo kratkoročne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v letu 2016


• 7,9 milijona namenjamo za izbrane posege.
Posege smo izbrali glede na (prekomerno) čakalno dobo in posledice, ki jih čakanje povzroča na zdravstvenem stanju čakajočega.

 

• Plačali bomo vse prve preglede pri specialistu in osnovno diagnostiko, ki je potrebna za razjasnitev diagnoze (na področju kardiologije in nevrologije na primer UZ srca in obremenilno testiranje). Če bi izvajalci zmogli in bili pripravljeni  narediti vse prve preglede, bi to zneslo še dodatnih 8 milijonov.

 

• Opravili bomo 1700 koronarografij. 
Toliko ljudi je na ta poseg čakalo 1. aprila letos. Res jih je bilo med njimi 749 z napotnico hitro, a zaupam strokovnjakom. Prepričani so, da je  ta poseg v dobro pacientov potrebno opraviti čim prej. Zato smo se odločili, da bomo omogočili pregled vsem, ki so v čakalni vrsti. To pomeni, da bomo plačali dobro tretjino več koronarografij, kot so jih vsi izvajalci skupaj opravili lani (4934 koronografij so opravi v rednem programu leta 2015).


• Opravili bomo 500 operacij hrbtenice.
Z napotnico hitro čaka na operacijo hrbtenice 297 pacientov. Vsi ti in še dodatnih 200, ki čakajo z napotnico redno, bo dočakalo svojo operacijo (čakajočih na 1.4. 2016: 1422). To pomeni, da bomo letos omogočili za četrtino več operacij hrbtenice  kot v lanskem letu (lani so vsi izvajalci skupaj opravili 2965 operacij).


• Opravili bomo 200 operacij rame.
Približno 20 odstotkov več kot lansko leto (lani vseh 1273) bo letos operacij ram in s tem bomo odrešili čakanja vse paciente z napotnico hitro. (Čakajočih na 1.4.2016 z napotnico hitro: 249)


• Opravili bomo 600 artroplastik kolena.
Oddahnili si bodo lahko tudi vsi tisti, ki jih pestijo bolečine v kolenih in čakajo na umetno koleno z napotnico hitro, teh je  422  in tudi slabih 200 tistih, z napotnico redno. Četrtino več kot lansko leto  bo letos torej tudi  artroplastik kolen. 


• Posegi in operacije na perifernem žilju
Tukaj govorimo o posegih na arterijah. Tu gre za življenjsko ogrožujoča stanja, medtem ko krčne žile na nogah, kjer gre za vene, praviloma to niso.  Poleg 21, ki čakajo z napotnico hitro, bo na vrsto prišlo še 70 tistih, ki čakajo z napotnico redno in bomo  čakalno dobo prepolovili. (čakajočih na 1.4.2016: 194)


• Opravili bomo 400 operacij dimeljske kile pri odraslih.
Na operacijo dimeljske kile bodo po opravljenem  programu čakali samo še tisti, katerih stanje zaradi čakanja ni ogroženo in čakajo z napotnico redno. V tem programu bomo namreč opravili 400 operacij, kar je toliko, kolikor jih čaka z napotnico hitro.